Het positieve effect van roze

Roze, alleen voor kleine meisjes?
Een van de belangrijkste factoren in de beleving van een ruimte is kleur. Het uitgangspunt hierbij is niet alleen cultuur maar ook persoonlijke voorkeur.Als ik u vraag waar u de kleur roze zou toepassen is uw antwoord waarschijnlijk, “in de kamer van mijn dochter” terwijl een eeuw geleden de kleur licht blauw toch echt speciaal voor meisjes was.

Baker-Miller-roze
Wist u dat een roze geverfde cel rustgevend werkt op agressieve gedetineerden. Begin jaren 80 duidde wetenschapper Alexander G. Schauss de kleur “Baker-Miller-roze” aan als de kleur die agressie onder gedetineerden merkbaar deed afnemen. Dit is geen grap maar een feit gesteund op grondig onderzoek. In twee Duitse gevangenissen worden roze cellen gebruikt voor gevangenen die erg agressief zijn. Het blijkt dat de gedetineerden veel sneller tot rust komen dan in bijvoorbeeld een witte cel.

Gevangenen
Het blijkt dat roze een positief effect heeft op het gedrag van de gevangenen en niet alleen in Duitsland, ook Amerika, India en Zwitserland hebben gevangenissen dezelfde positieve ervaring. Zou de kleur roze voor ons rijbewijs dan ook een bewuste keuze zijn?

Zelf ervaren?
Als u zich gespannen voelt of dreigt te ontploffen, kijk dan minstens een kwartier naar het roze vlak onderaan en voel de kalmerende invloed. Helaas wordt het niet wetenschappelijk onderzocht. Gelukkig kunnen we de gevangenen, het personeel en u altijd nog vragen of het werkt.