Nieuwsgierig? Kies dan voor geel!
Geel, de kleur van uitersten
De kleur geel staat voor optimisme en energie, stimuleert de hersenen en inspireert anderen tot groei. Geel wordt veelal ervaren als zonnig en vrolijk. Bijen hebben er dan ook een voorkeur voor. Verder staat het in veel landen symbool voor het paasfeest, ook al is de associatie met gele kuikens gebaseerd op toeval. Toch werd geel vanuit de westerse wereld gezien als de kleur van de haat. Geel is dus een kleur van uitersten.
Geel, een negatieve kleur?
Uit onderzoek blijkt dat ( in het westen) geel de minst favoriete kleur is. Waarschijnlijk stamt deze afkeur uit de Middeleeuwen. In die periode was geel zelfs negatief, of ook wel de kleur van de uitgestotenen. Dit gold niet alleen voor ketters, lepralijders, heksen, joden en tovenaars, maar ook voor prostituees, melaatsen en voor moslims. Zonder uitzondering moesten zij een geel gewaad of een kenteken dragen om zich te onderscheiden van de ‘echte’ christenen.
Geel vestigt de aandacht op onaangename zaken
Doordat geel zo’n stralende kleur is kan geel niet verborgen worden gehouden. Zelfs in het donker is het zichtbaar. Als er vroeger een epidemie op een schip uitbrak werd de gele vlag gehesen. Geel gebruikt als signaalkleur vestigt de aandacht op gevaarlijke en onaangename zaken. Denk ook aan voetballers die een gele kaart krijgen bij een overtreding.
Het sleutelwoord is subtiliteit
Ook in een interieur is geel niet altijd een gemakkelijke kleur om mee te werken. Hoe warmer en harder het geel, des te moeilijker het wordt. Het sleutelwoord bij het gebruik van geel is dan ook subtiliteit. Er moet een zekere
mate van evenwicht zijn. Het toevoegen van wit is absoluut
noodzakelijk om een decadent en claustrofobisch effect te voorkomen.
Geel wekt nieuwsgierigheid op
Gelukkig is er ook nog positief nieuws. Omdat geel een vitaliserende, warme kleur is, is deze uitstekend geschikt is voor mensen die gedeprimeerd zijn. Geel voegt energie toe en is dan ook geschikt voor de kamer en de keuken. Verder helpt geel pubers om gemakkelijker op te staan.
In bedrijven zorgt geel voor concentratie. Geel stimuleert de geest. Het is een goede kleur voor onderzoekslaboratoria of klaslokalen omdat ze de nieuwsgierigheid opwekt. Geel is de kleur van de zon, die we nodig hebben om de batterijen weer op te laden. Alleen op deze manier blijven we vrolijk en goedgehumeurd.