Zoals het klokje thuis tikt

Ellen Pitlo en Carolien Goudswaard-op schaalNiet alleen de overheid stimuleert dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, de huidige generatie senioren willen zelf niets liever.

Dat was in mijn jeugd wel anders. In de jaren vijftig ontstonden de bejaardenhuizen, waar ouderen meteen na hun pensionering naar toe verhuisden. Eén van de redenen was dat ouderen niet bij de kinderen wilden intrekken. Dit veranderde in de jaren tachtig, mede omdat er vanaf dat moment alleen nog maar plaatsing met indicatie mogelijk was.

Op dit moment komen steeds meer wooncentra in de problemen door lege plekken. Mensen maken andere keuzes, zoals gewoon thuis blijven, met een groep gelijkgestemden gaan wonen of (apart) bij de kinderen intrekken. Natuurlijk zullen er te alle tijden ouderen zijn die niet zelfstandig kunnen wonen waardoor er altijd een aantal zorgwoningen beschikbaar moeten blijven. Ook het verpleeghuis zal niet verdwijnen. Sterker nog, deze zullen moeten worden uitgebreid voor mensen die zwaar dement of gehandicapt zijn en verpleging nodig hebben. Verder zal het grootste deel van de ouderen in de toekomst nog lang in staat zijn in hun eigen woning te blijven wonen en ook daadwerkelijk te genieten van de oude dag.

Bent u op leeftijd, dan is het nu al belangrijk om na te denken over bepaalde aanpassingen, die kunnen helpen om zelfstandig wonen gemakkelijker te maken. Deze aanpassingen zijn niet alleen belangrijk voor u, maar kunnen ook de taken van mantelzorgers verlichten. Het gaan niet om ingrijpende verbouwingen maar om kleine  veranderingen die net iets meer comfort geven en eventuele toekomstige problemen kunnen voorkomen. Ook kan het gebeuren dat thuis wonen niet meer gaat, op dat moment moet er veel, in vaak hele korte tijd, geregeld worden. Het belangrijkste is dat de nieuwe woonomgeving veilig, comfortabel en herkenbaar aanvoelt. Dit is haalbaar door meubilair en spullen te gebruiken die een bijzondere betekenis hebben.

Mijn  eigen ouders hebben mij geleerd hoe het niet moet. Aanpassingen? Onzin! Opruimen? Daar is nog voldoende tijd voor! Verdiepen in een verpleeghuis? Niet aan de orde! Helaas kreeg mijn moeder darmkanker en mijn vader de ziekte van Alzheimer. Na een heerlijk leven volgden vijf moeizame jaren, waarna het, zo zorgvuldig in stand gehouden, kaartenhuis instortte. Mijn moeder overleed en mijn vader moest hals over kop naar een verpleeghuis. Mijn broer en ik bleven achter met een huis waarin vijftig jaar naar hartenlust was verzameld. Gelukkig hadden mijn ouders kinderen……..

Laat het niet zover komen, pas uw huis op tijd aan of kies voor een passende woning en laat uw nabestaanden niet met een huis vol spullen achter. Mocht u dit lastig vinden? Wij, Carolien Goudswaard en Ellen Pitlo helpen wij u graag! U kunt ons vinden op www.facebook.com/verhuisenweerthuis

 

 

 

 

 

Reactie's

Comments are closed.