kleuren- voor- ouderen-ellen-pitlo

Witte borden? Kies dan voor een donker tafelkleed

Wist je dat een ouder persoon drie keer zoveel licht nodig heeft dan iemand van twintig jaar? Bij senioren komen kleuren vaak minder goed over. Bovendien wordt het verschil tussen de kleuren onderling minder. Het is dus belangrijk dat kleurkeuzes gebaseerd zijn op wat deze doelgroep nog kan zien. Met het klimmen der jaren wordt de lens van ons oog harder, dikker en geler. Daarom is het aan te raden om heldere kleuren toe te passen waarbij contrast het sleutelwoord is. Denk hierbij aan witte muren met donkere deuren. Stoelzittingen die contrasteren met de vloer zodat de rand van de stoel beter zichtbaar wordt. Witte borden? Kies dan voor een donker tafelkleed.

Kleuren kunnen stimuleren of voor rust zorgen

Niemand wil in een grijze omgeving leven, daarom is het belangrijk kleuren toe te passen die niet alleen zichtbaar zijn, maar ook voor een gevoel van veiligheid en harmonie zorgen. Een van de belangrijkste aspecten is dat ouderen verbinding voelen met hun omgeving. De natuur werkt dan ook therapeutisch.
De kleur groen werkt kalmerend en geeft je een gevoel van leven en een nieuw begin. De kleur bruin werkt aardend en blauw geeft vertrouwen. Groen en blauw worden dan ook veel in slaapkamers gebruikt omdat ze voor rust zorgen. Fellere kleuren zijn geschikt om de zintuigen te prikkelen. Patiënten met de ziekte van Alzheimer vergeten soms te eten. Je kunt hiervoor de kleur rood of geel in de eetkamer gebruiken. Deze kleuren kunnen de eetlust stimuleren. Veel ouderen hebben voorkeur voor zachte kleuren maar deze zijn vaak niet helder genoeg. Kleuren die wel lang zichtbaar blijven zijn roze, perzik, warm bruin en terra cotta.

Kleur kan de kwaliteit van ons bestaan verhogen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van kleur op het welzijn van ouderen. De kracht van kleur is niet alleen esthetisch, maar heeft ook psychologische impact. Kleur heeft invloed op onze gemoedstoestand en kan zelfs de kwaliteit van ons bestaan verhogen.Tot slot is kleur ook nog eens een een eenvoudige en budgetvriendelijke manier is om een ruimte een metamorfose te geven. Mooier kan het dus haast niet!                                                                                                                                                                  Ellen-Pitlo

Reactie's

Comments are closed.