Intuïtie, iedereen heeft het, maar ondanks dat lang niet iedereen het gebruikt, herken je vast het volgende. Vaak weet je binnen één seconde of je iemand aardig vindt, voel je dat er iets gaat gebeuren of je merkt dat iemand liegt. Eigenlijk werkt het met sfeer precies zo, want wie voelt zich nu niet welkom als je meteen omarmd wordt wanneer je een ruimte binnenkomt?

Stel je eens voor, je bent uitgenodigd, door iemand die je heel erg leuk vindt, voor een romantisch diner. Je hebt alle aandacht besteed aan je uiterlijk maar wordt ontvangen in een ruimte met veel te fel licht. Omdat licht één van de bepalende factoren in een interieur is zorgt scherp licht voor een kille en ongezellige sfeer. Omdat een te donker ruimte ook niet aangenaam is, is het raadzaam lampen te dimmen en een warme kleur op de muren te gebruiken zodat de kamer een intiemere uitstraling krijgt.

Ook kan het zijn dat je je erg verheugd hebt op een gezellige avond bij vrienden. Zij zijn net verhuisd. De grote, open woonkamer is voornamelijk met harde materialen ingericht en voelt niet plezierig aan. Door de galm kun je elkaar ook nog eens slecht verstaan. Door de toevoeging van zachte materialen zal de akoestiek sterk verbeteren maar is dit voldoende? Zijn we niet allemaal op zoek naar een sfeer die oude huizen gewoon van nature uitstralen?

Denk behalve aan licht, kleur en materialen ook eens aan de warmte van een haardvuur, het geknetter van het brandende hout, de warmte, de geur en het spel van de vlammen is een lust voor de zintuigen. Als er geen open haard of een plek om een vuurtje te stoken is, kies dan voor kaarsen. Kaarslicht verhoogt de gezelligheid, schept een intieme sfeer en het zachtgele, flakkerende licht brengt rust. Ook geur kan sfeerbepalend zijn, zet koffie, bak een appeltaart, brandt geurkaarsen of gebruik olie in een brander. Haal planten in huis en laat je eens informeren over kalkverf. Ook in een modern huis zorgt dit voor een spannend effect en zal een totaal ander gevoel geven.

Ondanks dat ieder mens is uitgerust met een uitgebalanceerd zintuigenstelsel negeren we structureel de signalen. Mijn advies in deze is dan ook: open je ogen, luister, voel en creëer vervolgens de sfeer die het beste bij jou past.

sfeer

 

Reactie's

Comments are closed.