WilliamOfOrange1580

Het Oranjegevoel

Het lijdt geen twijfel, dat de kleur oranje in eerste instantie voor het koningshuis staat. Het werd onze nationale kleur, toen Willem ‘prins van Oranje’ stadhouder werd. Toen de familie van Oranje tot het Koningshuis promoveerde, werd  oranje dan ook in één klap Koninklijk. Dit heeft als gevolg, dat wij tot op de dag van vandaag ‘Oranje Boven’ zingen. Toch heeft het voetbal pas echt voor het ultieme oranjegevoel gezorgd, waardoor iedere Nederlander kennis maakte met de ‘oranjegekte.’ Helaas is deze ‘oranjekoorts’ momenteel behoorlijk gezakt, omdat het Nederlands elftal roemloos is uitgeschakeld voor het komende EK.

Typerend voor oranje

Toch zou alleen de associatie met het Koningshuis en voetbal oranje te kort doen. Want het zorgt ook nog eens voor, optimisme, vrijheid, vrolijkheid en energie, tekent voor heftig, fel, indringend, goedkoop en rust verstorend. Omdat het de eetlust opwekt, gebruiken veel fastfoodketens en restaurants oranje in het logo of interieur. Het brengt warmte, werkt genezend bij depressie en zorgt ervoor dat je weer plezier kunt ervaren. Ook stimuleert het je creativiteit en bevordert het maken van contact. Oranje maakt het leven gewoon een beetje feestelijker. Hoe veelzijdig kan een kleur zijn!

Oranje is en blijft hot!

Maar wat kun je er nu mee in je interieur? Omdat oranje sprekend is en snel kan gaan overheersen is het belangrijk er niet te veel van te gebruiken. Alleen zo geeft het een fijn gevoel. Begin gewoon met een paar oranje accessoires. Je zult zien dat deze, je huis, een kleurige boost geven. Wil je meer, gebruik dan verschillende nuances geel of kies voor aardetinten, zoals terracotta of bruin. Laat oranje leven door te combineren met zachte blauwtinten. Of doe eens gek en kies voor roze. Heb je lef? Neem dan gewoon rood, dat je altijd nog kunt aanvullen met fris wit.

oranje_in_je_interieur_4

Oranje is gekoppeld aan oogst, feest, vruchtbaarheid rijkdom en wordt, ook niet onbelangrijk, vaak met gezelligheid geassocieerd. Het is de perfecte kleur voor de keuken, woonkamer of zelfs de badkamer. En ook al gaat het EK voetbal deze keer aan onze neus voorbij, Koningsdag komt ieder jaar gewoon weer terug. Dus als je het aan mijn vraagt? ‘Oranje is hot!’
 

Reactie's

Comments are closed.