Je thuis voelen

sfeervol interieur - ellen pitlo -

Thuis, de belangrijkste plek in je leven

Wij leven in een hectische wereld met wel honderd keer zoveel prikkels als vijftig jaar geleden. Denk maar eens aan de nieuwsberichten over de onrust in de wereld, je mobiele telefoon, de computer of het verkeer. Ook zijn er van die dagen dat alles misgaat. Als je je dit allemaal realiseert, is er nog maar één plaats waar je wilt zijn en dat is thuis. Thuis is de belangrijkste plek in je leven. Thuis verbindt je geest weer met je lichaam en brengt de zo broodnodige rust. Onderzoek heeft uitgewezen dat een gebrek aan thuisgevoel een verhoogd risico op stress veroorzaakt. Dit is niet alleen gevaarlijk voor je lichamelijke, maar ook voor je psychische gezondheid. Jouw huis en je daar daadwerkelijk ook thuis kunnen voelen is dus belangrijker dan je denkt.

Veel zorginstellingen zijn in het bezit van ‘kleurloze’ ruimtes

Helaas is het wonen in een eigen huis lang niet voor iedereen weggelegd. Mensen met dementie of bijvoorbeeld een lichamelijke beperking zijn doorgaans aangewezen op een zorginstelling. Ondanks dat wetenschappelijk is aangetoond, dat een sfeervol en comfortabel aanvoelend interieur een positieve invloed heeft op het gedrag van de bewoners, zijn er nog veel te veel instellingen in het bezit van ‘kleurloze’ ruimtes.

 Sfeer draagt bij aan ieders welzijn 

Maar wanneer voel je je nu eigenlijk thuis? Volgens ‘de Omgevingspsycholoog’ is het een gevoel waar het om vier ‘eigenschappen’ gaat. We moeten ons kunnen terugtrekken, controle hebben, verbondenheid voelen en onze eigen identiteit kunnen behouden. Misschien zijn deze aspecten niet allemaal direct haalbaar voor een ieder die noodgedwongen in een zorginstelling woont. Maar het creëren van sfeer heeft wel degelijk direct invloed op het welbevinden van mensen. Sfeer creëer je door je zintuigen aan te spreken. Door de combinatie van elementen als kleur, licht, geluid, geur wordt de sfeer in een ruimte bepaald. Vaak is er helemaal niet zo’n ingrijpende verbouwing nodig om juist deze doelgroep zich thuis te laten voelen.

 

 

 

Reactie's

Comments are closed.