Heeft kleur invloed op mensen met Alzheimer?alzheimer - en - kleur

Bepaalde kleuren en kleurgroepen kunnen tot verwarring leiden

Met het klimmen der jaren wordt ons gezichtsveld minder, ook wordt het lastiger kleuren te onderscheiden omdat contrasten minder scherp worden. Heeft iemand nu ook nog eens de ziekte van Alzheimer dan kunnen bepaalde kleuren, kleurgroepen en opdringerige patronen tot verwarring en in het ergste geval tot depressie leiden.

Omdat de natuur niet alleen mooi is, maar ook helend werkt, is dit een thema dat goed toegepast kan worden. Denk hierbij aan natuurlijke materialen en rustige kleuren. Verder hebben natuurlijk licht en een goede verlichting een positief effect op het functioneren van mensen met Alzheimer.Vermijd patronen als stippen en strepen, verder is het belangrijk dat alles mat is afgewerkt.

Tafelgerei met een opvallende rode kleur doet eten

Kies nooit voor hele lichte en zeker ook niet voor te donkere kleuren, vermijd bovendien de kleur felrood. Een uitzondering hierop kan de wc bril zijn omdat een Alzheimerpatiënt signalen nodig heeft. Met een rode wc bril wordt verwarring voorkomen. Verder zijn mensen met Alzheimer vaak onrustig of afgeleid tijdens het eten, daarom is het lastig om op gewicht te blijven. Tafelgerei met een opvallende rode kleur zorgt ervoor dan er 25 procent meer wordt gegeten en 84 procent meer wordt gedronken.

Kleur heeft een positief effect op de kwaliteit van leven

Het is belangrijk, voor de gezondheid, dat Alzheimerpatiënten zich vrij kunnen bewegen. Het is echter cruciaal om desoriëntatie te voorkomen. Dit is mogelijk door middel van kleurcoderingen en markeringen.Geef de wand een andere kleur dan de vloer of verf deuren in verschillende kleuren. Zo herkent de bewoner de betreffende ruimte en is in staat zelf de weg te vinden. Gebruik in het trappenhuis een andere kleur op iedere verdieping zodat deze wordt herkend. Markeer iedere traptrede op de voorste rand van de trede. Gebruik voor de eerste en laatste trede een andere kleur. Zo voorkom je dat er ongelukken gebeuren. De gemiddelde leeftijd neemt toe en hiermee het aantal Alzheimerpatiënten. Kleur is een belangrijk middel om een doordachte en prettige leefomgeving tot stand te brengen. Het creëren van zo’n omgeving heeft een positief effect op de kwaliteit van leven van ieder mens met de ziekte van Alzheimer.

 

Reactie's

Comments are closed.